All inclusive/pakketreis?

Oh, wat zou ik het betreuren als u all inclusive of met een pakketreis naar Portugal reist. Wat mist u dan veel aan lekker eten, mooie plekjes en aparte hapjes (petiscos). All inclusive wordt in Portugal hier en daar inmiddels aangeboden, daar men weet dat velen eerder voorheen zo hun vakantie in Turkije, Spanje of Griekenland doorbrachten. Mocht u uw vakantie all inclusive willen vieren, dan lees tóch even verder op matar as saudades, want dit alles vindt u all inclusive niet, zeker niet waar het gaat om dormirbeber e comer.

 

Pakketreizen ( vlucht, hotel met soms auto) worden veel aangeboden naar Portugal via meerdere reisorganisaties vanuit Nederland. Ik vind dit echter qua hotels vaak van betreurenswaardige kwaliteit en ook vaak schrikbarend duur. Daar komt bij dat de beloofde reisleiding vaak bestaat uit ( jonge) mensen die geen enkele kennis hebben van het land, de taal en wat verder essentieel is.  Zo heb ik vaak jonge reisleiders die ik dronken in de stad tegen kwam terug naar hotel gestuurd, onder het mom van: morgen kán een van jouw gasten een ongeluk krijgen en dan moet jij wel paraat staan. 

Met  Pakketreizen en all- inclusive reizen bent u eigenlijk altijd duurder uit dan wanneer u zelf (tijdig) vlucht en overnachting boekt én u heeft daarnaast veel ruimere keus.  Een verder nadeel van all inclusive en pakketreizen vind ik dat u op die manier nauwelijks de lokale bevolking steunt maar wel de grote touroperators en grote hotelketens. 

Via internet is het echter niet moeilijk om zelf vliegticket, hotel of appartement, vervoer van en naar vliegveld en/of een auto te regelen. Wel heeft u bij sommige bookings-sites een creditcard nodig, maar gelukkig wordt tegenwoordig al veel via ideal gedaan. U moet dan wel over internet bankieren beschikken, maar daar is altijd wel een mouw aan te passen met hulp van familie of vrienden. Mocht u hier vragen over hebben, kunt u mij altijd mailen.

 

 

 

Een paar voorbeelden van bijzonder mooie plekjes die u niet vindt met een all inclusive en /of pakketreis.....

Paço de Calheiros, Ponte de Lima, no norte. Logeren bij de graaf van Calheiros en zijn familie die ook nog goed bevriend is met "onze" prinses Irene. Een uniek kijkje in honderden jaren Portugese geschiedenis. Niet goedkoop in vergelijking tot andere mooie plekjes in Portugal, maar zeker een keer de 100 /125 euro voor 2 personen per nacht inclusief ontbijt waard. Dat haalt u er zo weer uit door op andere mooie plekjes te overnachten voor 25 euro met ontbijt voor 2 personen... 

 

 

 

 

Camping  Rossio de Valhelhas, no centro. Heerlijk rustige omgeving, mooi restaurantje  en een "praia fluvial"; een rivier strandje/zwembad. Ook met kinderen aan te raden. 

 

 

 

 

Soadro do Zêzere, Valhelhas, no centro. Los van prachtig gelegen hotelletje in klein dorpje aan de rand van de Serra da Estrela ook de beste keuken die ik tot nu toe in Portugal heb mogen ervaren. Hoogseizoen 55 euro per nacht inclusief ontbijt voor 3 personen.

 

 

 

 

Paço da Gloria, Arco de Valdevez, no norte. De eigenaar is een voormalig Amerikaans ambassadeur maar heeft het kleine kasteel totaal in zijn waarde gelaten en behoed voor verwaarlozing. Soms logeer je er als enige gasten, een heel kasteel voor je alleen waar je echt helemaal doorheen mag wandelen, alles mag bekijken en vaak gewoon de "voordeur" sleutel krijgt. 

 

 

 

Casa Hedwiges, Armação de Pêra, no sul. # slaapkamers, ruime woonkamer met bedbank, 2 badkamers, ruime keuken en veel verschillende terrasjes rond het privé zwembad. Prima geschikt voor 5/6 volwassenen. Tussen de 100 en 135 euro per nacht voor 6 personen.

 

 

 

Boa Casinha, Monte de Brito, no sul. Klein huiselijk privéwoninkje, geschikt voor 2 personen.  Een prachtig uitzicht vanaf het dakterras, authentiek ingericht en een van mijn favorieten in het zuiden. Dit ook omdat het vlak bij "mijn thuis" in Mouricão ligt. Variërend van 25 euro tot 45 euro per nacht voor 2 personen.  Wel goed ter been zijn vanwege steile trap naar slaapgelegenheid.

 

Aonde dormir, overnachten via Airbnb?

Ik heb zelf niet zo veel met AirBNB, daar in veel delen van Portugal de maandelijkse huur voor lokale bevolking hierdoor onbetaalbaar is geworden. Dit jaar (2017) zijn er in vele grotere steden in Europa  niet voor niks demonstraties tegen deze vorm van "overtoerisme", daar het voor lokale bevolking vaak niet meer te harden is zoveel toeristen in hun woonomgeving te ontvangen. In Portugal, maar ook daarbuiten, worden veel panden opgekocht om daarna te worden verhuurd via Airbnb, waardoor prijzen voor wonen/werken de pan uitrijzen. Ik raad u dan ook aan om, indien u zelfstandig uw overnachtingen durft en wilt regelen, dit te doen via lokale bevolking of booking.com. Vaak is een zelfde appartement via Airbnb huren tegenwoordig zelfs duurder dan via andere sites, soms wel een verschil van 75 euro voor een midweekje.