Beber e comer no sul

In het zuiden verschilt het eten  natuurlijk niet zo heel veel van het midden en noorden, zeker in de Alentejo niet. Wel zijn zeker in de Algarve op de meeste plekken de porties beduidend kleiner, voor mij echter nog altijd groot genoeg. 

 

 

Lamskoteletjes en "picanha", malse rundvleeslapjes met zeezout korstje

 

 

Frango, kip.

 

Carne, vlees

In het zuiden wordt vaker (mogelijk vanwege de vraag daarom van toeristen) biefstuk geserveerd dan in de rest van het land. Let wel: de meeste biefstuk in Portugal verwordt tussen koe en uw bord tot een schoenzool. Ik raad een biefstuk eten alleen aan als u minimaal van mal passado (rosé) houdt, en vraag hier expliciet naar anders krijgt u dus een schoenzool. Ik zelf bestel altijd muito mal passado, rood.

Bief komt in meerdere variaties, de meest geserveerde zijn bife de lombobife de vaziabitoque de vaca (meer een dun runderlapje met een gebakken ei erop), maminhas, picanha.

Een heerlijk gerecht is bife a portuguesa: een malse (mits u dus niet van doorbakken houdt) bief met gebakken aardappelschijfjes in een saus van knoflook, port, witte wijn, runderfond en een scheutje azijn.

 

In de Alentejo wordt vaak Porco preto geserveerd, "zwart varken", iets waar deze regio om bekend staat. Vooral de zogenaamde "secretos", procureurslapjes met tijm en honing vind ik verrukkelijk. Als ik ergens  in Portugal porco preto op het menu zie staan, bestel ik dat altijd want of het nu de speklapjes of het haasje of de ribbetjes zijn:  het is heerlijk vlees.

 

 

 

Halve portie frango piri-piri                                                            

Portie frango panado

 

Er wordt in het zuiden veel kip gegeten, het dorpje Guia wordt zelfs "hoofdstad van de kip" genoemd.  Frango assado (stukjes gegrilde kip aan het bot) wordt in het zuiden overal aangeboden, vaak met daarbij de aanduiding; piri-piri. Piri-piri is  een chili-pepersoort, die wordt vermalen met olie, knoflook en kruiden en over de kip gedruppeld. Soms wordt de kip er in gemarineerd. Er is een groot verschil in smaak waar het gaat om piri-piri, vaak is het vrij mild omdat men zich aanpast aan toeristen, hoewel ook de meeste Portugezen niet van echt scherp eten houden. Soms echter brandt het je de mond uit, maar het blijft ook dan een heerlijke saus. Verder staat er ook vaak spies van kipfilet met uien, paprika en chouriço op de kaart, evenals een soort schnitzel van kip (frango panado)

Churrasco, bbq

Portugezen zijn gek op bbq-en en met name in het zuiden, dit natuurlijk vanwege het uitnodigende 'bbq-klimaat". Ook veel restaurantjes grillen houtgestookt, een churrasqueira heeft dan ook altijd heerlijk  gegrild vlees, vis of zeevruchten. 

 

Peixe e marisco, vis en zeevruchten

 

Zo'n beetje alles wat de oceaan te bieden heeft kunt u in het zuiden op het bord krijgen: vele soorten vis en zeevruchten worden in elke eetgelegenheid  geserveerd. Er is een zeer grote keuze; verse tonijn (mijn advies: vraag hem mal passado, tonijn kun je prima rood eten, denk aan sushi), zwaardvis, degenvis, krab, kreeft, garnalen, vele soorten inktvis, schelpdieren. Mijn favorieten zijn degenvis (espada), liefst de zilveren en rauwe tonijn met dressing maar daar moet je speciaal om vragen, het staat vaak niet op de kaart. Wat typisch voor de regio zuid is, zijn perceves, eendenmossel. Ze zien er niet uit (mijn liefzoon zei toen hij klein was dat 't ienieminie olifantenpootjes leken..) Ze zijn vrij prijzig en niet het hele jaar door te krijgen, maar als snack is het echt te bevelen.

Arroz de marisco ( of cataplana de marisco), een gerecht vergelijkbaar met het Spaanse paella,  wordt op veel plekken aangeboden. Realiseer u echter dat het beter is als u deze van te voren moet bestellen dan wanneer het standaard wordt aangeboden. In het eerste geval is het én verser en is er meer tijd aan besteed. Vaak is dit ook alleen bestelbaar voor minimaal 2 personen.

 

 

Fruta e legumes, fruit & groente

                           Zoveel groente, dat moest echt op de foto. Estrela do Sul, Messines

 

In het zuiden is een goede keuze te verkrijgen in fruit, vers fruit. Sinaasappels, allerlei soorten mandarijnen, meloenen (in vele variaties, (lekker met presunto, rauwe ham), granaatappels, passievruchten, vijgen, perziken, abrikozen, noem maar op. Vaak wordt dit als toetje aangeboden en langs de weg kunt u het ook overal krijgen. Legumes ( ook wel verdura of hortaliça genoemd) zijn ook in het zuiden beroerd te krijgen en in de winkel vaak vrij duur. Dit heeft vooral te maken met het klimaat heb ik mij laten vertellen. Het regent weinig in het zuiden en veel boeren hebben geen geld voor goede irrigatie. Maar ik verdenk de Portugezen er eigenlijk van dat ze gewoon niet van groente houden. Groente in de zomer op uw bord bestaat in de meeste restaurants in het zuiden dus echt altijd  uit een blad sla, een schijf komkommer, een plak ui en een plak tomaat. Ik ben al enthousiast als er geraspte worteltjes bij zitten. Of rode kool. In de winter kunt u nog wel eens verrast worden met spruitjes of broccoli maar dan in zulke kleine porties dat ik denk dat men het beter weg had kunnen laten.