Waarheen in Portugal

 

 

Het hele land is vrij bergachtig en grenst  aan het westen en zuiden aan de Atlantische oceaan, in het noorden en oosten aan Spanje. In het noorden en midden is de Atlantische oceaan veel ruwer dan aan de zuidkust; vooral rond Nazaré zijn golven hoger dan 5 meter geen uitzondering. Houd u wel van zwemmen in de oceaan maar liever met een wat rustigere golfslag dan raad ik u zuid-oostkust Algarve aan. De meeste eilanden, op Porto Santo na zijn niet echt geschikt voor strandvakantie: er zijn weinig zandstranden, veel kiezel of zwart zand wat erg heet aan kan voelen. Porto Santo heeft lang gestrekte witte zandstranden en is dus prachtig om te combineren met bijvoorbeeld een wandelvakantie Madeira. 

Ik weet niet wat u "leuk" en "essentieel" vindt als u op vakantie gaat. Wel kan ik u zeggen dat Portugal, ook de Algarve goedkoop is (zie ook: Wat kost het ongeveer?)  ten opzichte van veel andere Europese bestemmingen.  Ja, in het centrum van Albufeira betaalt u op sommige plekken met gemak 3 euro voor een pilsje maar in dat zelfde centrum ook  net even om de hoek 1 euro of zelfs nog minder. 

Ik geef hieronder wat info waardoor u mogelijk niet alleen al weet wanneer u naar Portugal zou willen gaan, maar ook waarheen.

O norte,  het noorden

Hier beschrijf ik dat deel van Portugal wat ten noorden ( ja ja, echt) van de A25 ligt, de snelweg van de kust (Aveiro) naar de Spaanse grens ( Vilar Formoso). Of andersom, zo u  wilt. 

Qua natuur vind ik het noorden het allermooist; de bergen, de oceaan en vooral de vaak zeer oude stads- en dorpskernen vind ik prachtig.  Het is aan de kust wat dichter bevolkt  maar zelfs een grote stad als Porto heeft een charme die ik bijna nergens anders heb getroffen. Hoewel in het noorden  voor toeristen veel zaken goedkoper zijn dan in de rest van Portugal is het wel wat lastiger om privé vakantiewoningen te vinden. Dit om de doodsimpele reden dat er niet zoveel aanbod is als in het zuiden. Een privé villa met zwembad is in het noorden bijvoorbeeld vaak duurder om te huren dan in het midden/ zuiden, maar daar staat tegen over dat het noorden weer goedkoper is  wanneer u tevreden bent met een simpele hotelkamer met ontbijt of een plek op een camping.  

 

Waarom ik u aanraad het noorden te bezoeken? Dit allereerst vanwege de vriendelijkheid van de bevolking en nee , ik zeg in deze niets negatiefs over mensen uit midden en zuid Portugal. Maar heel eerlijk, in het noorden is men nóg vriendelijker en nóg meer bereid uw vragen te beantwoorden. Zelfs als  dit veel tijd in beslag neemt omdat u mogelijk de taal niet ( goed) spreekt en de ander uw taal niet machtig is.  Daarnaast raad ik het noorden aan vanwege het eten. Als u de Algarve gewend bent, weet u niet wat u overkomt in het noorden. Ineens vaker groente op uw bord en daarbij: de porties zijn zo groot dat u zeer waarschijnlijk er met 3 man goed van kunt eten. En men vindt het ook helemaal niet raar wanneer u dat doet. Mijn Portugese vrienden uit het noorden zijn altijd lichtelijk teleurgesteld als ze in de Algarve uit eten gaan: men vindt de porties klein en vaak lang niet zo lekker als in het noorden.

Mocht u nieuwsgierig zijn geworden naar Noord Portugal, dan raad ik u aan verder te lezen op de pagina O Norte 

O centro, midden Portugal

Midden Portugal bevat 

Naar het zuiden 

Naar de eilanden