O Minho

Eigenlijk is dit een oude benaming voor deze noordelijke regio, tegenwoordig wordt dit gevormd door  de bestuurlijke districten Viana do Castelo ( o Alto Minho)  en Braga (o Baixo Minho). Maar de Minho is voor veel mensen en dus ook voor mij  een  nog steeds veelgebruikte naam voor deze noordelijke disctricten.  De Minho grenst in het Noorden aan Spanje, in het oosten aan Trás-os-Montes en de  Alto Douro, in het zuiden aan de Douro Litoral en in het westen aan de Atlantische Oceaan. 


De Minho heeft een rijke historie, in veel steden en dorpen vindt u nog (vaak zeer goed geconserveerde) resten uit de Romeinse tijd en zelfs van nog vroeger. De Minho doet me  altijd denken aan Asterix en Obelix: de oorspronkelijke bewoners van Portugal, de Lusitaniërs, vochten net als de Galliërs  heel hard om niet door de Romeinen onder de voet te worden gelopen. Veel uit die tijd is, in tegenstelling tot de zuidelijkere regio's, bewaard gebleven vooral omdat  de Minho niet zo aardbevingsgevoelig is als de zuidelijkere delen van het land. (En omdat er Portugese "Asterixen en Obelixen" woonden, denk ik er dan bij).

 

Beste reistijd

Ik vind het lastig hier een duidelijk antwoord op te geven daar het ook ligt aan wat u prettig vindt tijdens uw reis. In de zomer is het in de Minho (zeker in het achterland) vaak warmer dan in het zuiden. Temperaturen van 30 graden en nog meer zijn niet uitzonderlijk. In de winter (november-februari) kan het behoorlijk (lang en hard) regenen maar het kan net zo goed een graad of 18 zijn met een heerlijk zonnetje.  Ik zelf reis het liefst het voorjaar (eind februari-eind april) naar deze regio, dit vooral omdat er dan heel veel in bloei staat  (fruitbomen en mimosa!) en het weer heel vaak al zeer aangenaam is. Dit jaar (2017)  begin april zelfs een hele week boven de 25 graad.

Houd er rekening mee dat centrale verwarming in Portugal eigenlijk alleen in hotels aanwezig is, in veel restaurants en cafés zit men dus gewoon met de jas aan als het wat frisser is. Wel is de palletkachel in opkomst, wat op steeds meer plekken toch voor een iets aangenamere temperatuur tijdens een diner of lunch zorgt. Meestal zoek ik in de winter echter een eetgelegenheid met een terras in de zon, vaak veel aangenamer (als die schijnt dan) dan binnen zitten te kleumen. 

 

Ponte de Lima                                                                                                  Calheiros, februari 2016

Waar heen gaan

Ik raad u aan waar u ook in Portugal reist écht een auto te huren als u niet zelf met de auto komt, dus ook in de Minho. Dit allereerst omdat het openbaar vervoer niet echt goed georganiseerd is en daarbij, zeker als u geen Portugees spreekt, ook nog onoverzichtelijk. Een auto huren hoeft niet zo duur te zijn, meestal struin ik verschillende websites af, en vind dan altijd wel een goede auto voor niet al te veel geld. Zie ook Wel of geen auto huren. 

Er zijn veel mooie plaatsen in de Minho,  de meest bekende zijn Braga,  Ponte de Lima, Viana do Castelo en Guimarães. Maar de Minho heeft veel meer te bieden, vooral ook de kleine dorpjes  zijn meer dan de moeite waard.