Wanneer naar Madeira

Madeira heeft een  zacht en vochtig subtropisch klimaat, wat betekent dat het er eigenlijk nooit heel erg warm wordt en ook nooit echt koud, de gemiddelde temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 17/20 graad, 's avonds rond de 13/15. In de zomer stijgt dit enkele graden maar ook Madeira is onderhevig aan veranderingen van klimaat. Zo was het er dit jaar februari ( 2020) warmer dan ooit in deze maand, sommige dagen bereikte de temperatuur meer dan 28 graad, wat dus uitzonderlijk is. Door dit klimaat is het vrij vaak bewolkt en regent het vrij vaak, ook hoogzomer. Als u dus van alleen zon, zee en strand houdt, is Madeira niet uw bestemming. Dit ook omdat Madeira maar enkele zandstranden heeft; de meeste stranden bestaan uit vulkanisch gesteente of zwart gruis. Porto Santo heeft hetzelfde klimaat, heeft weliswaar wel zandstranden maar ook daar valt met regelmaat regen en is het ook hoogzomer met regelmaat bewolkt. Echter is de oceaantemperatuur veel aangenamer dan aan het vaste land, en veel constanter. Zo kan de temperatuur aan het vaste land in de zomer in bijvoorbeeld de Algavre 14 of ineens 22 graad zijn, op Madeira schommelt dit vrij constant tussen de 17 en 20 graad en zomers nog warmer. Met regelmaat is zelfs de watertemperatuur op Madeira aangenamer dan de luchttemperatuur....

 

Wanneer dus naar Madeira te gaan is een beetje lastig te zeggen, het hele jaar door is er kans op regen, het hele jaar door is het over het algemeen aangenaam qua temperatuur. Echter is het eind van het voorjaar, zeg vanaf half april, de mooiste tijd, dit omdat er dan heel veel in bloei staat. Langs de weg Afrikaanse lelies, Estrelicia's, Hortensia's, noem maar op.

Maar zoals ik eerder al schreef, als u echt op zoek bent naar zon, zee en strand is dit niet uw regio van Portugal. Als u echter niet zoveel geeft om de temperatuur en volle zon, wel van prachtige natuur en uitzichten, wandelen en lekker wat eten en drinken op terrasjes in kleine dorpjes, dan is Madeira wel iets voor u.  Ik zal u verder meenemen op "rondreis" vandaar dat ik u ook aanraad een auto te huren op Madeira, iets wat echt niet zoveel hoeft te kosten. Het openbaar vervoer per bus is echter ook zeer goed geregeld en niet duur, maar de haltes en bustijden vinden, dat is weer een ander verhaal. Maar daarover kunt u meer vinden op de pagina "reizen naar en op Madeira".