Reizen naar Madeira

Er gaan alleen wat duurdere vliegtuigmaatschappijen naar Madeira, dit omdat er veel bekwaamheid en dus training nodig is voor piloten om er te mogen landen. En nee, ik wil u hier niet mee aan het schrikken maken, maar door de vele valwinden die zeer onverwachts kunnen opzetten en de korte landingsbaan vereist landen en vertrekken op Madeira heel veel ervaring en kennis van de piloot. Ik klap nooit voor een piloot daar ook nooit iemand klapt voor mij of de bakker of de kassiere als die zijn/haar werk goed doet, maar op Madeira maak ik een uitzondering....   Helaas (of misschien gelukkig maar) wil dus niet elke vliegtuigmaatschappij  geld steken in goede training. Zo vliegen budgetmaatschapijen bijna niet erheen, op een paar na uitgezonderd. Vanuit Nederland is dit vooral Transavia, maar als u wilt weten welke maatschappijen erheen vliegen, raad ik u aan gewoon eens te kijken op de website van Madeira Airport  ( klik hier ) , daar staat de maatschappij altijd bij, dit geldt trouwens ook voor alle andere vliegvelden ter wereld. Zo vindt u vast wel een vliegtuigmaatschappij waarmee u wilt vliegen. 

Ik wil u wel waarschuwen, daar dus de piloten extreem goed getraind zijn voor dit vliegveld, kan het zijn dat deze  bij landen ineens merkt dat winden opsteken. U denkt dus dat u landt maar de piloot maakt op laatste momen een doorstart. Schrik niet, u mag alleen blij zijn dat hij/zij toch niet gaat landen en gewoon  voor uw veiligheid een 2e poging onderneemt. Of derde... Of..   

 

Verder is er de mogelijkheid hoogzomer met een ferry vanaf Portimão in  de Algarve naar Madeira te reizen. Ik raad u aan hiervoor de website ( klik hier ) te raadplegen, daar door het weer en allerlei politieke en bedrijfsmatige strubbelingen deze ferry niet constant vaart. Ook de website ligt er om deze redenen vaak uit... Voordeel is dat u een ( uw eigen)  auto mee kunt nemen, maar gezien de wegen op Madeira weet ik niet of dit laatste opweegt tegen een huurauto. 

Reizen op Madeira

Als u niet al te bang bent en een beetje gewend bent om de bergen te rijden, dan raad ik u aan een auto te huren. Het openbaar vervoer per bus is weliswaar goed geregeld, maar om ergens te komen aan de andere kant van het eiland, kan dit met de bus erg lang duren daar de meeste bussen overal stoppen. U bent dus door de bergen heen erg lang op weg, terwijl u met de auto de via rapida of expresso kan nemen. Dit moet u echter alleen doen wanneer u ergens écht heen wilt, want de meeste van deze wegen gaan om de haverklap door tunnels, waar u dus niets ziet van het mooie eiland. Het is echter wel heel handig op die manier snel naar uw bestemming te komen en vandaaruit bijvoorbeeld terug via een via antiga ( oude weg, vaak erg mooi) of een via regional. Maar nogmaalsd. de wegen kunnen erg steil zijn, met ineens bovenop een helling een abrupte kruising. Dus als u geen bergen rijden gewend bent en wat angstig aangelegd in het verkeer, dan moet u echt vooral in het begin bvan uw reis om te wennen alleen de via rapida of via expresso nemen.   

Mocht u echter van wandelen houden, dan is de bus zeer geschikt; u stapt in het ene dorp uit, maakt een wandeling en stapt in het volgende dorp weer in een bus. Er is een goede website van  de het busvervoer op Madeira, Horários de Funchal, klik hier . Er is op deze pagina ook een versie in Duits en Engels, zeer mooi "friendly version" genoemd.