O Algarve 

De Algarve is vooral bekend vanwege de Atlantische kust en ik moet zeggen met inderdaad prachtige stranden waarvan vele ook in hoogzomer nog niet hutje mutje vol zitten. 

Maar de Algarve is veel meer dan alleen strand. Zo is het zeer bergachtig, weliswaar lagere bergen dan in het midden en noorden, maar het is zeker geen vlakke toestand met alleen strand. Ik zou het persoonlijk dan ook doodzonde vinden als u de Algarve bezoekt, maar geen uitstapjes maakt en alleen aan de kust blijft hangen. Of nog erger, bij het zwembad van een hotel... De meeste plaatsen kent u wel uit reisgidsen, Faro natuurlijk vanwege het vliegveld, en ook Villamoura, Albufeira en Lagos zijn zeer bekend. 

 

 

De Algarve wordt vaak opgedeeld in de Barlavento (loef zijde) en de Sotavento ( lijzijde).  Uitgangspunt is hierbij de windrichting: de meeste en sterkste winden komen vanuit het westen (de loefzijde) en de oostkant ligt dus meer in de luwte (lijzijde) . Dit is vaak merkbaar in temperatuur: aan de "loefzijde" Sagres bijvoorbeeld, kan het hoogzomer zo hard waaien dat ik als gids wel eens handschoenen aan deed op de boot. Dit  terwijl mijn gasten uit bijvoorbeeld Faro kwamen waar het in de ochtend loeiheet was en die dus vernikkelden aan boord. Ik neem dus altijd extra kleding mee onderweg, een lange broek, een vestje want ook 's avonds kan het aan zeker de kust of in de bergen snel afkoelen. Soms kan het verschil in temperatuur hoogzomer meer dan 10 graden verschillen tussen bijvoorbeeld Vila de Bispo en Loulé. Als de temperaturen dus stijgen is het echt een aanrader naar de westkust te rijden en daar de dag door te brengen. 

 

 

O Sotavento

De kust is in deze streek vlak met uitgestrekte stranden, weinig tot geen rotsen en veel duinen. De oceaan is hier vaak vrij rustig, waardoor deze omgeving ook wat geschikter is met kinderen maar denk eraan: het blijft de oceaan en dus zeer verraderlijk qua golfstroming en golfslag. Het toerisme is aan de Sotavento wat rustiger en kleinschaliger dan aan de Barlavento, kleinere hotelletjes, minder hoge bebouwing en gesitueerd in kleinere dorpjes. 

Mijn voorkeur bij de sotavento gaat niet uit naar de kustgemeentes,  maar naar gemeentes als Alcoutim, Castro Marim en Loulé. Dit omdat hoe dan ook de kust toch, los van geen rotsen en baaien, hetzelfde biedt als de Barlavento: hotelletjes, strand, eetgelegenheden. Juist het achterland van de Sotavento vind ik geweldig mooi omdat het juist dat biedt waar de Algarve niet zo om bekend is: bergen, goed eten, oude stadjes, rust. 

O Barlavento

Hier is het toerisme het meest geconcentreerd, soms zo erg dat er "wratten"aan de kust zijn ontstaan zoals Praia da Rocha, "nieuw" Albufeira en Armação de Pêra. Toch zou ik me hier niet op verkijken, zo heeft Armação de Pêra weliswaar vreselijk lelijke flatgebouwen maar is de boulevard echt geweldig mooi geworden met veel ruimte om 's avonds te flaneren zonder lastig te worden gevallen door horecapersoneel wat je de zaak in wil lokken. Het strand is lang en een van mijn favoriete plekjes in dat stadje is al vele jaren "Beachbar Carlota". Direct aan het strand, ze doen niet moeilijk als je daar in zwempak zit omdat je net in de oceaan bent geweest en de prijzen zijn meer dan redelijk. Wat ik er verder erg fijn aan vind, is dat de eigenaren al jarenlang "mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt " in dienst hebben die niet alleen een normaal loon verdienen maar aan wie ook alle fooi aan het eind van de dag gegeven wordt. Een unicum.

Lagos vond ik een 20 jaar geleden een van de mooiste steden aan de "barlavento" maar helaas heeft ook daar toerisme te veel te veel ruimte gekregen waardoor een stuk van de charme wel verloren is gegaan. Desalniettemin vind ik het nog steeds de moeite waard, al zou het alleen maar zijn vanwege de prachtige stranden, de geschiedenis van de stad en natuurlijk het gebied "Ponta da Piedade". 

Ponta da piedade  een pracht natuurgebied, zowel te bezien vanaf de oceaan met kleine bootjes vanuit de haven (marina) van Lagos of vanuit Ponte da Piedade zelf. Vanuit het laatste punt moet u wel veel trappen af ( en terug natuurlijk op) . Door erosie prachtig gevormde rots- en grot formaties met prachtige kleuren. mijn advies is dit begin van de ochtend of eind van de dag te bzoeken, dit in verband met de stand van de zon waardoor op die tijdstippen de kleurenpracht echt wonderbaarlijk mooi is. 

 

Ponta da piedade betekent zoiets als: het punt van erbarmen, mededogen. De legende is dat de vrouwen en kinderen hier hun man en vaders zagen vertekken op de oceaan om geld te verdienen met vissen. Velen kwamen echter nooit terug. De tranen van de vrouwen en kinderen hebben gaten in de rotsen verzoorzaakt waardoor er prachtige grotten zijn onstaan....