Wat kost het ongeveer?

Dit lijkt een typisch Nederlandse vraag, maar er is volgens mij niks vervelenders dan op vakantie gaan en dan op elke cent te moeten letten. Daarom vertel ik u ook even wat over "hoe duur Portugal nu eigenlijk is".  Of hoe goedkoop. Dit ook omdat mijn ervaring is dat veel mensen die nog nooit naar Portugal zijn geweest echt géén idee hebben wat de prijzen zijn in Portugal. Ik kan u zeggen dat Portugal voor een EU land veel waarde voor uw "vakantie -geld" biedt; overnachtingen, uit eten gaan of een wijntje op een terrasje pakken is vaak echt goedkoop. Natuurlijk ligt het wel aan in welke regio u bent (een pilsje is in Scheveningen ook duurder dan in Wanssum), maar over het algemeen is Portugal goedkoop voor toeristen in vergelijking met veel andere Europese (zon) vakantiebestemmingen. Voor de lokale bevolking ligt dit  helaas anders, daar de inkomens laag zijn.

 

2 wijntjes, 2 thee, 3 pilsjes, 1 koffie verkeerd, 1 koffie en een zakje chips..... 6 euro. Dit zijn richtprijzen  als u waar dan ook even het binnenland in gaat. Maar ook dichterbij de kust zijn dit soort prijzen  goed te vinden. Mijn ervaring is dat prijs-kwaliteitsverhoudingen in al die jaren dat ik in Portugal kom, eigenlijk niet veel veranderd zijn, wel is ook Portugal wat duurder geworden na de invoering van de euro.

Wat kost een overnachting 

Er is heel veel mogelijk in Portugal qua overnachten: hotels van 1200 euro per nacht voor 2 personen tot en met leuke "residenciais"  ( pensionnetjes met vaak ook ontbijt) voor een 25 euro per nacht voor 2 personen. Een fijne "slaapplek" hoeft voor 2 personen écht niet meer te kosten dan een 40 euro p.p. euro  in hoogseizoen en een camping is natuurlijk nog goedkoper. In het laagseizoen en/of met meer personen iets huren, drukt de prijs natuurlijk ook weer. Een overnachtingsplek is tegenwoordig via internet makkelijk te regelen.  

 Wat kost een vliegticket

Een retourticket vanuit Nederland, België of Duitsland naar Faro, Porto of Lissabon hoeft in laagseizoen écht niet meer te kosten dan een 70 euro p.p. en hoogseizoen 120 p.p (soms kan een extra koffer of gereserveerde zitplaats de kosten opschroeven).  Naar de eilanden (as ilhas) is vliegen vaak wat duurder, meestal boek ik vliegtickets naar de eilanden vanaf Porto of Lissabon, soms is dit maar een 30 euro p.p. retour. Plak ik er meteen een paar daagjes de stad aan vast. Er blijft dan ten opzichte van een pakketreis al gauw een 2- tot 300 euro p.p. over voor overnachting voor een week. En dat is veel kan ik u verzekeren. Hieronder wat voorbeelden van overnachtingsplekken en prijzen.

 

Quinta do Lagar, Galé, Sul. Meerdere, zeer ruime appartementen, 3 persoonsappartement variërend in prijs van laagseizoen 30 euro per nacht voor 2 personen tot hoogseizoen 80 euro.  

Vila Cadre, Armação de Pêra, Sul. Vanaf 130 laagseizoen tot 225 euro per nacht hoogseizoen, echter ruim geschikt voor 10 personen en veel privacy. dat is nog geen 25 eurp ppo

Aonde dormir, waar overnachten

 

Waar u tijdens uw vakantie wilt overnachten, ligt dus natuurlijk aan uw eigen voorkeur. Reist u alleen dan zal een privé vila minder snel uw voorkeur hebben dan wanneer u met meerdere personen reist.  In het laatste geval is een appartement of vila huren  goedkoper én gezelliger. U mist dan echter wel het "gemak" van een  hotel waar het ontbijt al klaar staat 

In het hoogseizoen betaalt u natuurlijk meer voor een overnachting dan in het laagseizoen, maar als u goed zoekt vindt u echt nog prima appartementen voor 2 personen voor maximaal een 80 euro per nacht. Vaak zelfs hele privé villa's voor 4 of 6 personen voor een 150 euro per nacht. Een dergelijk appartement of villa kost in voorjaar vaak nog niet de helft. U hoeft voor een overnachting dus echt niet meer uit te geven dan een 30 euro per persoon, in laagseizoen betaal ik voor een overnachting in leuke appartementjes zelfs zelden meer dan een 15 euro. U kunt altijd mij vragen of "ik nog iets leuks weet".

Os Hoteís, de hotels

Ik ben zelf niet zo van de hotels, zeker niet grote hotels. Dit boek ik eigenlijk alleen voor een nachtje Porto of Lissabon, maar ook een hotel met ontbijt hoeft niet meer te kosten dan een 80 euro per nacht voor 2 personen in hoogseizoen. Laagseizoen vaak een 40 euro, soms nog goedkoper. Veel duurder kan natuurlijk altijd, dat ligt aan wat u wilt. Daar ik echter altijd zeer goedkope appartementjes weet te vinden, doe ik soms een nachtje "echt luxe" en zoek dan oude Solares, Pousadas, Paço's of Paleizen op. Die kosten wel vaak tegen de honderd euro per nacht voor 2 personen, maar dan logeert u in de geschiedenis van Portugal op de meest mooie plekken. Veel hotels bieden verder zogenaamde familiekamers, dit is zeker handig als u met 1 of 2 kinderen reist. Of met een paar vrienden bent en een nachtje wat minder privacy geen probleem vindt.

 

Palácio do Buçaco, Centro. Een 120 tot 150 euro per nacht voor 2 personen, maar dan heeft u wel wat. het is wat verouderd, kan wel een "update" gebruiken, maar het blijft een geweldig mooi hotel in een prachtige omgeving.

 

Als u er eenmaal bent zult u vaak verbaasd staan over wat een terrasje of uit eten gaan kost in vergelijking tot boodschappen in een supermarkt. Dit laatste is in Portugal niet echt goedkoop, maar misschien ben ik een beetje verwend, wonend aan de grens met Duitsland. Zo gaan dan ook veel Portugezen die aan de grens wonen in Spanje boodschappen doen en vooral hun tank volgooien, dat scheelt echt een 30 cent per liter voor hen. Het is over het algemeen wel goedkoper boodschappen doen in Portugal dan in Nederland, zeker vis en alcoholische drank,  maar bepaalde zaken zijn echt niet goedkoop.  Benzine is een aanslag op het budget van Portugezen, dus ook op uw vakantie budget als u een auto heeft gehuurd. Benzineprijzen liggen over het algemeen nét iets lager dan in Nederland en hoger dan in België. Daarnaast zijn veel autosnelwegen tolwegen wat ook een flinke aanslag op uw vakantie budget kan zijn. Vaak kunt u goedkoper vliegen van Porto naar Faro dan met de auto die reis maken. Te gek voor woorden maar het is wel zo.