Beber & comer, eten en drinken

U kunt op vakantie in Portugal met 2 personen prima voor een 20 euro iets eten en wat erbij drinken. Goedkoper is ook makkelijk mogelijk, veel duurder natuurlijk ook. Eten en drinken is voor Portugezen meer dan alleen je "voeden met";  afspreken met vrienden, familie en collegae wordt vaak gecombineerd met eten en drinken. Meestal vindt dat  in een restaurant, een café,of een tasca plaats, bij iemand thuis is veelal nog steeds voornamelijk alleen voor familie en zeer goede vrienden. Veel eet- en drinkgelegenheden zien er naar Nederlandse begrippen "niet uit": felle TL- verlichting, weinig decoratie, soms is ook het buitenaanzicht niet om aan te zien. Ik heb geleerd hier doorheen te kijken: hoe meer decoratie, hoe slechter vaak het eten en vooral vaak ook veel duurder. Je kunt het geld namelijk maar één keer uitgeven en dan kiezen veel horeca-uitbaters in Portugal voor kwalitatief en kwantitatief goed eten, de sfeer creëert de gast zelf wel. Een tip: kijk waar rond lunchtijd veel Portugezen zitten, veel Portugezen krijgen een zogenaamde "lunchsubsidie" bij hun baan en voor dat geld kiezen ze natuurlijk de beste plekjes..... 

 

 

 

Eetgelegenheden

Boven: A Ribeira, Porto.

Veel restaurantes, tasca's en taberna's : overal kun je eigenlijk goed iets eten en wat drinken maar de prijzen kunnen 10 meter verderop het dubbele of minder dan de helft zijn.

 

Er zijn veel benamingen voor gelegenheden in Portugal waar je kan eten en/of drinken, ik noem hieronder de meest voorkomende.

  • Natuurlijk is er allereerst  het restaurante Houd er rekening mee dat een restaurante buiten de toeristische gebieden vaak alleen maar eten serveert tussen 12 en 14 uur en 's avonds na zeven uur.  Voor de beste en meest uitgebreide keuze in schotels raad ik u  aan net als de Portugees bij een restaurante de lunch tot hoofdmaaltijd te maken. Let bij restaurantes op de tafel aankleding: hoe chiquer die eruit ziet, hoe duurder. En vaak idioot duur. Dit is erg goed te merken aan de Ribeira, het oude centrum van Porto aan de Douro. Bij het ene restaurant  met uitzicht over de oude portwijn kelders betaal je 19 euro voor een gerecht, bij de buren 8 euro voor hetzelfde gerecht met zelfde uitzicht. En echt, het verschil proef je er niet vanaf, maar ja die tafelkleden moeten natuurlijk ook gewassen...  
  • Dan is er de snackbar, niet te vergelijken met het Nederlandse woord. Een snackbar serveert vaak de hele dag door kleine gerechten. Vaak  zeer smakelijke  en goedkope dagmenu's, weliswaar net als bij een restaurante  meesta meer keuze tijdens de lunch, vaak niet duurder dan een euro of 6. Ook is er in een snackbar altijd een ruime keuze aan broodjes, tosti's en andere kleine gerechten, vaak niet duurder dan een paar euro.
  • Verder zijn er nog de café's of taberna's waar men vaak net als in Nederland drankjes e.d. serveert, maar geen complete maaltijden. Wel serveert men doorgaans een simpele sandwich of een tosti. Sommige taberna's willen wel eens een dag in de week lunch serveren, wees er dan op tijd  (uur of 12) bij, want het hele dorp komt er dan op af én:  op=op. Taberne de Monte Charneca is zo een plek, aan de N124 tussen Alte en Messines, Algarve.  Elke zondag een reusachtig grote BBQ met verschillende soorten vlees, vis en gevogelte. Mijn vaste lunchplek op zondag als ik in de buurt ben. En op = op.

Snackbar Malpique, Albufeira. Heerlijke gerechten, dagschotels en ook kleine snacks. Groot terras en zélfs aan de zijkant nog 'oceaanzicht'. Ook geschikt bij fris weer, mooi restaurant binnen.

Tascas

Een tasca, daar word ik blij van: vaak alleen maar petiscos  (kleine hapjes, vergelijkbaar met het Spaanse tapas) maar altijd erg goedkoop. De Portugezen buiten hun begrip petiscos niet uit zoals het woord tapas wel overal eigenlijk gerant staat voor best duur hapjes eten. Althans dat vind ik. Een goede tasca wordt de hele dag door druk bezocht door lokalen en als die er niet zijn, dan is 't er gewoon niet goed en dan zou ik dus wegblijven. Schrik bij een tasca niet van de vaak luidruchtig aanwezige mannetjes die met hun biertje of wijntje aan de bar of zelfs buiten staan: dit maakt een tasca een tasca. Veel tasca's hanteren prijzen van voor de invoering van de euro, ook in toeristische centra. Een tosti 1,50 euro, een schaaltje gebakken visjes 3 euro, een wijn 60 en een pilsje 80 cent. Goed betaalbaar voor u als toerist en gelukkig ook voor hen die met pensioen zijn en moeten rondkomen van een 230 euro per maand. En voor hen die werkloos zijn en rond moeten komen van een 370 per maand. En voor hen die gewoon werkzaam zijn en minimumloon verdienen, een 550 euro per maand.... 

Veel tasca's hebben een klein winkeltje ergens achter de bar verstopt waar u net even uw hoognodige dingen kunt kopen zoals wc papier, brood, beleg en  drinken.

Ziet u dus ergens oude mannetjes met een biertje voor de deur van welke eet/drankgelegenheid ook staan, dan raad ik u aan naar binnen te gaan, hoe hard ze ook naar elkaar schreeuwen. Gegarandeerd goedkoop en lekker en u leert direct meer van de taal. Want over het algemeen zijn Portugezen open en  behulpzaam maar spreken velen in dit soort gelegenheden geen woord in welke andere taal dan ook dan Portugees. Tenzij men ooit in een ander Europees land heeft gewerkt, bereid u dus voor op gesprekken in een Duits wat vaak niet volgbaar is of dat men gewoon  Frans tegen u spreekt. Want tja u bent niet Portugees dus verstaat u vast wel Frans... 

 

 Vragen of opmerkingen? Klik hier.