Iets meer zien dan hotel strand: Wel of geen auto huren...

Ik heb altijd een beetje medelijden met toeristen die in Portugal de hele dag aan het strand hangen of bij het zwembad. Natuurlijk zijn de stranden prachtig maar het land heeft zoveel meer te bieden en vaak zijn de écht mooie plekjes niet makkelijk bereikbaar  met openbaar vervoer.

 
 

Trein en bus

Openbaar vervoer is in Portugal niet echt goedkoop en daarnaast niet makkelijk te organiseren; een treinticket boeken gaat nog wel maar bus is vaak een zoektocht waar die vertrekt en hoe laat en hoe vaak. Stations liggen vooral in de toeristische gebieden in het zuiden over het algemeen ook nog eens vrij ver van het centrum. Bussen hebben een bordje met "paragem" langs de weg, maar zie maar eens uit te vinden wanneer die rijden en hoe vaak.  Zeker als u geen Portugees spreekt/kan lezen is een trip met openbaar vervoer regelen een bijna onmogelijke opgave, zeker voor kortere tripjes.  Vandaar dat ik mensen altijd aanraad voor dagtripjes een auto te huren als men iets meer wil zien dan alleen het strand of het zwembad van het hotel. Al is het maar voor enkele dagen.

Hoewel ik 3 treintrajecten wel echt aanraad vanwege de prachtige uitzichten:

Van Porto langs de Douro, eventueel combineren met de heen- of terugreis met boot

Van Lissabon naar Faro ( of minimaal tot aan of vanaf Ferreiras, Albufeira)

Van Faro naar Lagos, zeker het stuk vanaf Ferreiras, Albufeira

 

Autohuur 

Autohuur hoeft helemaal niet zo duur te zijn als u een beetje goed en tijdig zoekt.  Door een auto te huren ziet u niet alleen veel meer moois, het bespaart u eigenlijk uiteindelijk ook geld aan andere zaken:  zo betaalt u aan de kust met gemak een 12 euro p.p. om iets te eten en te drinken. Maar gaat u iets meer het binnenland in heeft u daar met 2 personen al gauw een soepje, een hoofdgerecht, een wijntje of biertje én een kop koffie voor... In het hoogseizoen heeft u in het zuiden al gauw inclusief afkoop eigen risico een weekje een auto voor een 250 euro, in het laagseizoen vaak al voor  een 70 euro of zelfs minder. In het noorden liggen de prijzen vaak nog lager. 

 

Persoonlijk boek ik in het zuiden voor vrienden die geen creditcard hebben een auto via  Luzcar ( Algarve) of Sunny cars in de rest van het land. Misschien niet  de allergoedkoopste, maar een goede service en inclusief volledig afkoop eigen risico.  Goede ervaringen heb ik verder met boeken via  Doyouspain.com. Dit bedrijf heeft veel autoverhuurbedrijven in haar zoekmachine  staan, (natuurlijk ook voor Portugal, ook al doet de naam anders vermoeden) en geeft mij al jaren de beste prijs. Scheelt opvragen offertes, want oh wat werkt men in Portugal nog vaak met opvragen offertes i.p.v. "gewoon" prijs direct meedelen. 

 

Kleine lettertjes bij autohuur

Let bij autohuur op een paar kleine lettertjes... Sommige maatschappijen berekenen  veel extra kosten als u als bestuurder jonger dan 25 of ouder dan 75 jaar bent. Ook moet u er bij sommige maatschappijen voor zorgen dat u een creditcard heeft voor de borg op naam van hoofdbestuurder, al heeft u een doorlopende afkoop eigen risico verzekering voor huurauto's. Dit omdat deze verzekering  los staat van het verhuurbedrijf zelf.  Via een omslachtige weg wordt u wel schadeloos gesteld door uw verzekering, maar u bent schade wel eerst schuldig aan het verhuurbedrijf en dit gaat via een borg van creditcard.  Sommige bedrijven maken hier echt een potje van, ik noem bij naam Goldcar. Boek hier niet, zeker niet als u  maar 1 creditcard heeft die toevallig niet op naam van de hoofdbestuurder staat Als u vaker per jaar een auothuurt, is een afkoop eigen risico verzekering echt aan te raden, al vanaf een 15 dagen huurauto heeft u het jaar bedrag ( gemiddeld 75 euro) er al uit. 

 

Let ook op bij autohuur welk beleid men heeft bij terugbrengen auto, sommige bedrijven leveren een halfvolle of kwart tank die u dan ook halfvol of kwart vol moet inleveren. Dit is erg omslachtig als u voor vertrek naar huis eerst nog moet gaan zitten meten hoeveel er nog bijgetankt moet worden en vaak tankt u dan eigenlijk te veel wat met de huidige benzineprijzen zo een paar euro is. Beste is de optie vol voor vol te kiezen (cheio por cheio) dan hoeft u voor terugreis alleen maar vol te tanken en klaar is Kees.

 

 

Scooter of fiets huren

Veel toeristen zijn gewend op vakantie een scooter te huren, maar heel eerlijk? In Portugal raad ik het af. De wegen zijn vrij smal en Portugal heeft niet de beste chauffeurs van Europa. Ik vind het dus niet alleen gevaarlijk maar verhoudingsgewijs ook slecht voor het milieu, in een auto kun je nu eenmaal meer mensen kwijt dan op een scooter en veel scooters vervuilen meer dan een auto. Ook is een scooter huren vaak beduidend duurder dan een auto huren, ik heb mij laten vertellen dat dit dus inderdaad te maken heeft met de vele schade die wordt opgelopen. Vaak is een week een auto huren goedkoper dan 3 dagen een scooter. Dit geldt ook voor een fiets huren, er zijn meerdere bedrijfjes, maar ik vind het niet echt goedkoop en ook hier weer (veel) duurder uit dan meet een autohuren, zeker als u met meerdere mensen bent. Waarbij komt dat ook voor fietsen veiligheid niet echt gegarandeerd is én het hele land vrij heuvel- tot bergachtig, dus daar moet u dan wel van houden.